Enligt Jan Eksvärd på Lantbrukarnas riksförbund så importerar Sverige och Europa 75 procent av de proteinfoder som vi ger till djuren vi föder upp. Innehållet i fodret som används i Europa är till stor del tillverkad i Brasilien, för att tillverka detta innehåll måste stora delar skog avverkas i Amazonas. Inte nog med att vi förstör oersättliga naturområden i Sydamerika, så släpper maskinerna också ut en hel del avgaser när vi avverkar träd och växer. Transporten från Brasilien till länder i Europa är en väldigt lång sträcka som leder till enorma utsläpp av avgaser. Istället för att äta kött som under uppfödningen tagit in det importerade foder som medverkar till stor del till våra utsläpp, så kan man välja närproducerade vegetariska alternativ såsom bönor, linser och sojaprodukter.
Vi har ett val! Vi kan antingen välja att blunda för det miljöproblem som i dagsläget ständigt ökar, eller så kan vi ta vårt ansvar och göra en förändring i vår livsstil som kan påverka miljön positivt. Eftersom vårt matintag påverkar både miljön och hälsan extremt mycket idag så kan vi få två flugor i en smäll genom att både tänka på vad som är bra att stoppa i sig för kroppen och för miljön. Vi kan börja med att minska vår enorma köttkonsumtion och istället för att välja billigt kött som är dåligt producerat, orsakat avgasutsläpp genom frakten till landet/affären och få större mängd, kan vi istället välja samma pris men mindre mängd och närodlat/ekologiskt kött som producerats i en bra miljö utan farliga tillväxt mediciner.
En annan viktig fråga som jag vill ta upp angående det här med överanvändningen av energin när man producerar djur är, ska man verkligen ta från de fattiga och ge till det rika? Är detta ett klokt val? Många fattiga länder exporterar grödor som passar perfekt som människoföda till i-länder som djurfoder. 40 procent av spannmålsproduktionen i världen används som foder inom djuruppfödningen. I Europa går 60 procent av spannmålen till detta ändamål, och i USA ända upp till 70 procent. T.ex. 4000 m2 odlingsbarmark kan producera upp till 9000 kg potatis på ett år men endast 70 kg kött. Så vi väljer alltså att låta stora mängder människor svälta för att en del av oss vill äta kött alla dagar i veckan! Dess 9000 kg potatis skulle mätta så många magar, det är obeskrivligt hur vi människor kan agera på detta sätt. Ytterligare ett problem är vattenkonsumtionen som vi lägger på djurhållningen, USAs halva vattenkonsumtion går åt till att föda upp nötkött. En enorm mängd vatten som skulle släcka många människors törst om dom hade haft tillgång till det.
En tankeställare som förhoppningsvis får er att tänka på vår miljö! Välj rätt kött/icke kött i affären för er själva och för er omgivning!
//Alicia
Visa fler inlägg