Kött produktionen handlar inte bara om djurens levnadsvillkor utan det handlar lika mycket om miljöförstöring, människors hälsa samt resursslöseri.

Enligt jordbruksverket går det i genomsnitt åt cirka 85kg kött per person i Sverige varje år[1] vilket är på tok förmycket. I nuläget producerar vi allt mer kött till lägre konstanter om vi bortser från vad skövlingen av regnskogen kostar utifrån ett miljöperspektiv.  Behövs verkligen vi verkligen så stora köttmängder eller finns det annan mat som kan ersätter proteinet? Vad finns det för anledningar till att bli vegetarian och vad äter man då?

Kött är en viktig naturkälla som människan genom världens historia alltid har levt på. Kött innehåller en rad olika näringsämnen som är nödvändiga bland annat vitaminer som B1, B2, B6, B12, niacin och även en rad olika mineraler, speciellt järn, zink och selen[2].

 

För att kroppen ska få alla dess näringsämnen är det viktigt att ersätta köttet och fisken med exempelvis linser, ärter, torkade bönor, sojafärs eller Quorn som ett protein från en svamp. Det är bra att främst äta mycket grönsaker och även äta potatis eller ris och även bröd. Andra bra kolhydrater man kan äta är bulgur, couscous och quinoa. Rotfrukter kan man även äta och torkade baljväxter. Det är nödvändigt med bönor, linser och kikärtor då dom ersätter proteinet i köttet och fisken. Nötter innehåller även protein, E vitamin, magnesium, kalcium, zink och folat. Det är bra att äta fullkornsbröd och långsamma kolhydrater som är rikt på kostfibrer och mineraler så att du blir mätt ett tag. Man håller sig mätt på det längre eftersom att man då äter hela kärnan och på så sätt tar matspjälkningen längre och man blir inte hungrig lika snabbt[3].

Kött är en järnkälla som är väldigt viktig. Därför är det viktigt att man tar tillskott av järn eller äter mycket frukt som innehåller C vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet i maten[4]. Frukt och grönsaker innehåller även viktiga mineraler och vitaminer, antioxidanter och ett slags skyddsämne. Det kräver även tio gånger så mycket att producera kött än att odla fram spannmål och vegetabilier. Ända upp till 90 % förlorad näring sker när vi väljer omvägen och producerar kött istället för vegetabilier.

Enligt vegiterian.se så kan vi få en bättre hälsa om vi äter mer vegetabilier. Vetenskapliga studier har visat att vegetarisk kost kan lindra vissa sjukdom. När det gäller matförgiftning är orsaken nästan alltid bakterie växt i köttprodukter[5]. Kött innehåller även en för stor del protein, för lite fiber och oftast för mycket fett. Vegetabilier så som ärtor, bönar och linser innehåller tillräckligt med protein, bra fettmängd samt mycket fibrer vilket ger människan en större positiv effekt på hälsan.

 

En annan anledning till att äta mer vegetariskt är att högt upp i näringskedjan koncentreras mer miljögifter. Vegetabilier innehåller mindre fettlösliga gifter som exempelvis DDT, dioxin och PCB som är klorerade kolväten. Matkostnaderna sänks även när man äter av säsongens grönsaker samtidigt som näringskvalitet höjs. Kostnaderna för sjukvård och miljöskador är enorma även fast samhället och politik accepterar att det är dom framtida generationerna som får betala för miljöskadorna.

 

Mina mål med dessa inlägg är att vi ska minska köttkonsumtionen och börja leva på ett hållbart sätt så att även mina barnbarn kan få finnas till innan jorden går under. Vi måste börja någon stans och detta är ett ypperligt sätt att engagera sig på. Det är både nyttigare, kan vara godare, bättre för miljön och för djuren själva. BÖRJA ÄT MER VEGITARISKT!