Lite statistik

Publicerat i: Sofia
 

Denna bild är ju ganska intressant. Det är som det står, direktkonsumtion och totalkonsumtion av kött, kilo per person och år. Sedan 1960 går det ju bara uppåt. Denna sträcker sig dock bara upp till 2010. Men enligt jordbruksverket.se ligger vi kvar uppe den nivån även idag, ca 85 kg per person per år (publicerat inlägg början av 2013). Detta dock inräknat med ben som vi inte stoppar i oss sen, men det är den mängd som belastar klimat och miljö.[1] Livsmedelsverket gjorde en undersökning om hur mycket kött som vi faktiskt stoppar i oss, när vi räknar bort ben osv. Resultatet sa ungefär 46 kg per person per år. Detta mätt i rått kött. I undersökningen såg man även skillnader mellan grupper i samhället, och mellan män och kvinnor.[2] Detta tyder på att det finns klyftor inom samhället mellan fattiga och rika. Den som har råd och konsumera och vilka som inte kan eller har möjlighet att konsumera på samma sätt. Men det kan också betyda skillnader inom religiösa anledningar. Muslimer exempelvis äter inte just fläskkött då det är en del av deras religion vilket tyder på en skillnad. Men klyfterna mellan fattiga och rika är fortfarande stor. Klart det är positivt att folk har det bättre ställt, men tack vare denna höga konsumtion så tär det på vår miljö. Människor idag till skillnad för 50 år sedan har det bättre ställt ekonomiskt, samt importen och exporten är mycket smidigare tack vare nya transportmedel osv. Skillnader mellan män och kvinnor i undersökningen så är de två könen uppbyggda på olika sätt. Män har mer muskelmassa än kvinnor och behöver mer energi då dem har mer av hormonet testosteron i kroppen än vad kvinnor har. Kvinnor har mer östrogen. Mer energi är en grund till ökad muskelstyrka.[3] Vilket resulterar i mer mat och energi för män (mer kött).

Om vi tittar då på direktkonsumtionen så ser vi att det minskar betydligt i mängt kött per person per år. På så sätt är Sverige inte värst. Men totalkonsumtionen gör att djuren tar skada och dör. Summan av kardemumman är att köttkonsumtionen alldeles för orimligt stor och vi behöver lösningar på detta problem. Dags för att ta tag i åtgärderna!



[1]http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2013/hurmycketkottaterviisverige.5.5df17f1c13c13e5bc4f800057619.html

[2]http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2013/hurmycketkottaterviisverige.5.5df17f1c13c13e5bc4f800057619.html

[3] http://www.halsosidorna.se/Styrketraning.htm

#1 - - Linnea Winsnes Sunnemark:

Jättespännande fakta Sofia!
När du skriver om att det råder en stor skillnad angående köttproduktionen mellan fattiga och rika, förklarar du att de med en stark ekonomi konsumerar för mycket kött och att detta förstås inte är bra för miljön. Men om man har en god ekonomi har man oftast råd med att handla kött som har miljö- samt andra krav på sig, har en individ med sämre ekonomi verkligen råd med kött som uppfyller miljökraven? Med det här menar jag alltså att fastän individer med sämre ekonomi köper mindre kött, vilket är bättre för miljön, så bidrar ändå köttet som konsumeras av dessa till en sämre miljö, då köttet inte uppfyller miljökraven. Har du någon statistik eller fakta om detta?

#2 - - Sofia Fredriksen:

Hej Linnea!
Det stämmer det du säger att oavsett om man har bra eller dålig ekonomi så konsumeras det ju ändå kött. Men det jag menade var att hellre köpa det lite dyrare men bättre köttet och skära ned på någon annan protein eller kolhydrat. Tillsätt mer grönt till maten är en bra komplettering. Jag har tyvärr inte hittat någon bra statistik på just skillnaden i ekonomier, men varför jag anser detta är mycket för människans hälsa som jag tidigare har pratat om så man inte riskerar cancer eller något annat som påverkar oss negativt. Sen självklart för en bättre miljö och för att få ned konsumtionen. Ingen enkel åtgärd och eftersom världen vi lever i är så pass stor så krävs det ett samarbete globalt. Kanske ett förslag upp till EU eller FN. Sverige kan i alla fall inte minska denna köttkonsumtion ensamma då vi absolut inte är störst varken geografiskt eller i konsumtionen. Men alla måste dra sitt strå i stacken. Vissa länder mer än andra.

Sedan finns det ju andra alternativ än kött att köpa i affären om man kanske har det jobbigt ekonomiskt.