”Den ökade användningen av LCHF kost är ett problem ur miljösynpunkt. Den innebär en extremt hög köttkonsumtion, på en nivå som troligen aldrig förekommit i människans evolutionshistoria. Köttproduktionen har lagts om från extensiv gräsbetande till intensiv, där kosten består av spannmål och kraftfoder, inklusive fiskmjöl. Kor släpper ut mycket metangas, som är en stark växthusgas. Tittar vi på svensk köttproduktion så finns korna i vissa delar av Sverige, bl.a. Värmland, men deras mat odlas på andra platser. Det betyder bland annat att gödseln inte ingår i kretsloppet. De gräsmarker där korna går kan inte producera föda nog för dagens stora snabbväxande djur. I stället "importeras" spannmål som odlats på vår bästa åkermark (vi har inte mycket av den varan i Sverige) eller odlats i andra länder.”

”Varför har då LCHF-dieten fått sådant stort genomslag? Det finns studier som visar dess effektivitet som bantningskost. Men många av dessa studier visar sig vara sponsrade av amerikansk köttindustri. Borde vi då bli vegetarianer eller veganer allihopa, för att spara på miljön? Nja, människan är antagligen inte gjord för enbart vegetabilisk föda. Vi har nog alltid ätit insekter, som lär ha mycket bra fettsammansättning, och smådjur. Att vi hittade fram till havet och musslorna sägs ha gett vår hjärna den näring den behövde för att växa. Däremot är en minskad konsumtion av kött en av de viktigaste enskilda åtgärden vi kan göra för att bidra till jordens hälsa.” Skrivet av Ingrid Eckerman (www.lakareformiljon.org)

I mitt förra inlägg undrade jag väldigt mycket hur denna LCHF-diet hade fått så stort genombrott, enligt Ingrid så är det tack vare de amerikanska köttindustriernas sponsrande som jag också pratade om i mitt förra inlägg.

Det man kan konstatera utifrån Ingrids uttalande här är att vi alltså inte ska sluta äta kött helt, utan att minimera konsumtionen en aning. Som hon skrev, människan är inte gjord för enbart vegetabilisk föda, vi behöver fortfarande proteinet från köttet. Men denna överkonsumtion av kött har gjort att vi skär ned på andra näringsämnen som kolhydrater. LCHF utesluter stora delar av kolhydrater, och kolhydrater är otroligt viktigt för att vi ska orka. Kolhydrater är det som ger hjärnan energi.[1] För studerande och många idrottare är energi viktigt för att orka en hel dag. Å andra sidan säger Andreas Eenfeldt på mabra.com att den lilla dos kolhydrater vi behöver kan kroppen tillverka själv med hjälp av fett.[2] Hur ska man lösa detta? Ska man sluta med dieten eller inte?

Ur miljöperspektiv är inte LCHF-dieten hållbar. Alldeles för mycket kött konsumeras. Men ändå så fortsätter folk att följa denna diet. En lösning skulle kunna vara att fördela kosten mer och variera sig med både kött, kyckling, fisk och skaldjur. Alltså inte bara äta kött. Tidigare kanske man inte orkade lägga ned den energin på att laga allt vilket kanske har lett till att kött är det som man äter mest för att det går fortast och lättast att laga. En annan lösning skulle kunna vara att man inför en köttfri dag i veckan, eller varför inte flera. Dels för att få ned konsumtionen, men även för att variation i måltiderna är viktigt. Kroppen behöver mer än bara kött.

Ingrids inlägg tyckte jag var så intressant att läsa då hon påpekar dem delarna jag tidigare valt att ta upp på bloggen. Hon funderande över samma saker som jag bland annat om LCHF och dess genomslag samt åtgärder för den idag ökade köttkonsumtionen. Vi hade lite samma tänkesätt! Därför tyckte jag att det var värt att ta upp det på bloggen. /Sofia



[1] http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/mat-och-halsa/naringsamnen/kolhydrater/

[2] http://mabra.com/debatt-ar-lchf-farligt-eller-fantastiskt/

#1 - - Lisa:

Jätteintressant och relevant inlägg! Något som skulle göra texten ännu mer intressant är att diskutera mer kring för- och nackdelar med dieter som t.ex. LCHF men även kanske nämna andra populära dieter. Kanske även gå in mer på hur kroppen reagerar i och med dessa dieter. Frågor som hjälp:
- Vad innebär de olika dieterna?
- Vilka fördelar finns det med dieterna?
- Vilka nackdelar finns det med dieterna?
- Hur reagerar kroppen på dessa dieter? (bra/dåligt, mycket/lite osv)
Puss och Kram <3

#2 - - Sofia Fredriksen:

Hejsan svejsan Lisa!

LCHF står för Low Carb High Fat, vilket innebär en kost där huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.

De som följer dieten äter feta mjölkprodukter, riktigt smör, rikligt med kött, ägg, fisk och grönsaker som växer ovan jord. Men de avstår från potatis, ris, pasta, bröd, godis, kaffebröd, margariner, matolja och charkprodukter med låg kötthalt. De som förespråkar LCHF-dieten lovar färre magproblem, smidig viktnedgång vid övervikt, minskad risk för diabetes 2 och bättre hjärt- och kärlhälsa. Metoden syftar främst till dem som vill gå ned i vikt för att därmed få en minskad insulinutsöndring. Insulin är ett uppbyggande hormon som insöndras när glukosnivån i blodet stiger. Kolhydrater är den källa som påverkar glukosnivån i blodet när vi äter. De som då förespråkar LCHF uppmanar till en mindre svängig blodsockerkurva vid användning av dieten, och därmed en ökad viktkontroll. Men å andra sidan behöver vi ju kolhydraterna för att orka med studier/jobb och allt inom vardagslivet…?

Nackdelar med dieten är att det kan bli ett ökat energiintag, att mer energi går in än vad det går ut kroppen vilket ger inlagring av fett. Detta oavsett om det är från fett, proteiner, kolhydrater eller alkohol. En ökad chans för tjocktarmscancer och förstoppning då kosten inte innehåller de fiberrika spannmålen vilket gör kosten väldigt fiberlåg. Ett för högt intag av specifikt rött kött i kroppen är en stor ökad risk till tjocktarmscancer. I och med att dieten kräver mer av bland annat köttproduktionen så är dieten inte hållbar för miljön. En ökad köttproduktion i dagens läge är inte rimligt med tanke på vad varje individ äter idag, som vi tidigare har pratat om i bloggen. Det kan bli dyrare ekonomiskt att följa denna diet då dessa livsmedel är generellt dyrare än spannmål och baljväxter.

Beroende på då vem man är som person och vad man sysslar med i vardagen passar dieten in på olika personer. Då vi alla reagerar olika på olika saker så kan dieten funka väldigt bra för vissa medan på vissa så blir det mestadels negativa konsekvenser som exempelvis ett för högt energiintag och en inlagring av fett. Är man en väldigt aktiv elitidrottare är rekommendationerna att inte hålla på med LCHF dieten. Främst uthållighetsidrotter då det krävs en del energi både inför träning och tävling och kolhydrater är ett faktum för att orka.

I dagsläget finns det inte tillräckligt med studier gjorda under en längre tid på LCHF. Därför är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser om dieten. Forskningen bedrivs fortfarande och därför måste man ha alla dörrar öppna och inte ha fördomar åt något håll. Jag valde att prata specifikt om LCHF är för att det är en väldigt populär diet just nu. Det finns såklart andra att diskutera också, men då hade inläggen blivit oändligt långa och jag ville fördjupa mig inom detta område då den innefattade mycket frågor om kött samt dietens påverkan på miljön m.m. vilket är det vi diskuterar här på bloggen :) /Sofia
Hoppas du fick svar på din fråga!

#3 - - Sofia Fredriksen:

http://www.matvett.se/lchf/
http://mabra.com/kolhydratkriget-vi-synar-lchf-dieten/

(Länkarna kom inte med i inlägget)
/ Sofia