”Den ökade användningen av LCHF kost är ett problem ur miljösynpunkt. Den innebär en extremt hög köttkonsumtion, på en nivå som troligen aldrig förekommit i människans evolutionshistoria. Köttproduktionen har lagts om från extensiv gräsbetande till intensiv, där kosten består av spannmål och kraftfoder, inklusive fiskmjöl. Kor släpper ut mycket metangas, som är en stark växthusgas. Tittar vi på svensk köttproduktion så finns korna i vissa delar av Sverige, bl.a. Värmland, men deras mat odlas på andra platser. Det betyder bland annat att gödseln inte ingår i kretsloppet. De gräsmarker där korna går kan inte producera föda nog för dagens stora snabbväxande djur. I stället "importeras" spannmål som odlats på vår bästa åkermark (vi har inte mycket av den varan i Sverige) eller odlats i andra länder.”
”Varför har då LCHF-dieten fått sådant stort genomslag? Det finns studier som visar dess effektivitet som bantningskost. Men många av dessa studier visar sig vara sponsrade av amerikansk köttindustri. Borde vi då bli vegetarianer eller veganer allihopa, för att spara på miljön? Nja, människan är antagligen inte gjord för enbart vegetabilisk föda. Vi har nog alltid ätit insekter, som lär ha mycket bra fettsammansättning, och smådjur. Att vi hittade fram till havet och musslorna sägs ha gett vår hjärna den näring den behövde för att växa. Däremot är en minskad konsumtion av kött en av de viktigaste enskilda åtgärden vi kan göra för att bidra till jordens hälsa.” Skrivet av Ingrid Eckerman (www.lakareformiljon.org)
I mitt förra inlägg undrade jag väldigt mycket hur denna LCHF-diet hade fått så stort genombrott, enligt Ingrid så är det tack vare de amerikanska köttindustriernas sponsrande som jag också pratade om i mitt förra inlägg.
Det man kan konstatera utifrån Ingrids uttalande här är att vi alltså inte ska sluta äta kött helt, utan att minimera konsumtionen en aning. Som hon skrev, människan är inte gjord för enbart vegetabilisk föda, vi behöver fortfarande proteinet från köttet. Men denna överkonsumtion av kött har gjort att vi skär ned på andra näringsämnen som kolhydrater. LCHF utesluter stora delar av kolhydrater, och kolhydrater är otroligt viktigt för att vi ska orka. Kolhydrater är det som ger hjärnan energi.[1] För studerande och många idrottare är energi viktigt för att orka en hel dag. Å andra sidan säger Andreas Eenfeldt på mabra.com att den lilla dos kolhydrater vi behöver kan kroppen tillverka själv med hjälp av fett.[2] Hur ska man lösa detta? Ska man sluta med dieten eller inte?
Ur miljöperspektiv är inte LCHF-dieten hållbar. Alldeles för mycket kött konsumeras. Men ändå så fortsätter folk att följa denna diet. En lösning skulle kunna vara att fördela kosten mer och variera sig med både kött, kyckling, fisk och skaldjur. Alltså inte bara äta kött. Tidigare kanske man inte orkade lägga ned den energin på att laga allt vilket kanske har lett till att kött är det som man äter mest för att det går fortast och lättast att laga. En annan lösning skulle kunna vara att man inför en köttfri dag i veckan, eller varför inte flera. Dels för att få ned konsumtionen, men även för att variation i måltiderna är viktigt. Kroppen behöver mer än bara kött.
Ingrids inlägg tyckte jag var så intressant att läsa då hon påpekar dem delarna jag tidigare valt att ta upp på bloggen. Hon funderande över samma saker som jag bland annat om LCHF och dess genomslag samt åtgärder för den idag ökade köttkonsumtionen. Vi hade lite samma tänkesätt! Därför tyckte jag att det var värt att ta upp det på bloggen. /Sofia
Jätteintressant och relevant inlägg! Något som skulle göra texten ännu mer intressant är att diskutera mer kring för- och nackdelar med dieter som t.ex. LCHF men även kanske nämna andra populära dieter. Kanske även gå in mer på hur kroppen reagerar i och med dessa dieter. Frågor som hjälp:
- Vad innebär de olika dieterna?
- Vilka fördelar finns det med dieterna?
- Vilka nackdelar finns det med dieterna?
- Hur reagerar kroppen på dessa dieter? (bra/dåligt, mycket/lite osv)
Puss och Kram <3