Det är fler och fler människor idag som börjar med dieter och bantningsmetoder som innebär mindre kolhydrater och mer kött och fett. Enligt kocken Anders Rosén är detta som sker nästan hela tiden idag. Just nu är LCHF-dieten den mest populära dieten. Dieten är i stort en tung belastning för miljön och uppmanar en hög konsumtion av bland annat kött.[1]

 

Enligt sverigesradio.se säger Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt att LCHF-dieten är den diet som inte påverkats av livsmedelsindustrin. Men Ekot har granskat på de studier som dessa två har förlitat sig på och hittat att många av dem organisationerna är sponsrade av antingen dem som har ett direkt intresse till lågkolhydratkost eller ökad köttkonsumtion.[2] En ökad köttkonsumtion blir allvarliga konsekvenser enligt smmi.se då det skulle betyda att fler människor svälter i fattiga länder. Varför då? Jo, stora odlingsytor går åt i många länder för att kunna få en försörjning av kött. Detta medför att priser på grödor som äts av både djur och människor stiger.[3] Därför blir det ett tuffare förhållande att leva i för dem som har det svårt ekonomiskt. Detta är bara ett exempel av flera orsaker av den ökade köttkonsumtionen.

 

Om vi då ska skära ned på andelen kött av flera orsaker, varför sponsrar då köttindustrierna dessa dieter? Det ger knappast någon positiv effekt av vad vi tidigare har tagit upp på bloggen. Mycket skulle kunna tyda på ekonomiska orsaker, köttföretagen måste också få in pengar och vilken företag vill inte gå i vinst. Men å andra sidan är denna ökning en katastrof ur ett miljöperspektiv.

 

Det är en ständig debatt på internet om hur man ska förhålla sig till dessa dieter. Sunt liv eller tänka på miljön… Jag återkommer till detta inlägg igen då jag vill fortsätta följa vissa debatter. Mycket intressant dock hur stor påverkan dessa dieter har fått för vår ökade köttkonsumtion. Kanske är dieterna en stor orsak till den ökade köttkonsumtionen? Vad tror ni? /Sofia

 



[1] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672

[2] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672

[3] http://www.smmi.nu/articles/text_food_and_environment9.php