Kor är anpassat till att äta gräs, men köttet till vänster är från kor som är uppfödda på spannmål, snabbsmälta kolhydrater som kor egentligen inte är anpassat till att äta i större mängder. Resultatet blir denna skillnad på köttet till vänster och höger, insulinvärdet blir onormalt höga och inlagring av sjukliga mängder fett, även i inuti musklerna blir fettet synligt i det vänstra köttet. Exakt samma sak händer i din egen kropp om du äter för mycket dåliga kolhydrater. http://www.kostdoktorn.se/skillnaden-mellan-industrikott-och-grasbetat-kott
Skillnaden på kroppen när man äter ekologiskt mat över huvud taget men speciellt kött är en otrolig skillnad. En undersökning gjordes på en familj som fick äta icke ekologisk mat i en vecka, sedan ta kissprover och resultatet blev att stora mängder bekämpningsmedel visades finnas i kroppen. Sedan ändrade man familjen sina matvanor till att enbart äta ekologisk mat i två veckor. Skillnaden efter två veckors tid med bara ekologisk mat var stor. Bekämpningsmedlen och andra gifter minskades till nästa 0 procent. Efter denna undersökning så kommer familjen aldrig mer köpa icke ekologisk mat. http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/familj-blev-giftfri-med-ekomat-3178509
Men sen är det den stora frågan med ekonomin, ekologisk mat är ju ganska mycket dyrare än icke ekologisk mat. Då kanske man får börja tänka på att minska mängden av varor som man konsumerar. Speciellt kött som är ganska dyrt kan man tex köpa i mindre mängder då också kroppen mår bättre av mindre mängd men bättre kvalité kött. Då kan man kanske öka på ekologiska grönsaker, baljväxter, bönor och liknande som det inte är så stor skillnad på prismässigt men så mycket bättre för kroppen. När du väljer ekologiskt mat framför icke ekologisk mat kommer din kropp att tacka dig i längden. Som jag brukar säga till min pappa som håller sin bil väldigt kär. ”du lackar väl inte din bil med en skit lacken som är hit fraktad från Tyskland bara för att den är billig! Du väljer ju en dyrare kvalité lack som är bäst för din bil”
Hur ekologiska/krav kött skiljer sig från ”vanligt kött”. Eko/krav kött äter ekologiskt foder, lever i en bra miljö och har en bättre slakt. Dessa djur lever ett naturligt liv, får vistas utomhus och beta, äta bra mat och leva ett liv utan stress. ”vanligt kött” föds ofta upp inomhus, får inte gå ute i den friska luften och beta utan får äta kraftfoder för att växa så snabbt som möjligt. På en vanlig gård så får småkalvarna stå i varsitt lutet bås medan kalvar på ekologiska gårdar föds upp i grupp eftersom de är flockdjur och mår bättre av att vara tillsammans med andra kalvar. På en vanlig gård så föds mjölkkorna upp på mjölkersättning som består av pulver och vatten, medan kalvar på ekologiska gårdar föds upp på riktig mjölk. http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiskt-notkott Såklart så påverkar ju detta kött kvalitén! Tillbaka till den ovanstående bilden, vänstra sidan har alltså fötts inomhus, inte skuttat runt särskilt mycket ute i friska luften, äter mestadels kraftfoder, får ej tillbringa tid med andra kalvar, får mjölkersättning när dom är små istället för vanlig mjölk. Därför har den vänstra sidan med kött en blekare färg, medans den högra delen med kött har en fin röd/rosa ton och har mer liv i färgen. Den högra delen med kött är alltså ekologiskt uppodlat, det ekologiska köttet har haft ett bra liv, kossan har levt ute i friska luften, varit nära andra kalvar, fått riktig mjölk och får beta utomhus. Den ekologiska kon har slaktas också på ett lindare sätt än vad den icke ekologiska kon gör.
// Alicia
