Under det första halvåret 2014 ökade försäljningen av vegetarisk mat medans förbrukningen av kött minskade. Försäljningen av konserverade bönor ökade med ca 20 procent, och torkade bönor med 11 procent. Nu förtiden så är vegetarisk mat/vegan mat väldigt enkelt att få tag på, vegetarianer/veganer kan gå till de flesta restauranger och matbutiker för att hitta det alternativen till kött och mejeriprodukter som det behöver. Eftersom efterfrågan på veganska/vegetariska produkter bara ökar så måste även utbudet göra detsamma, att komma på produkter som passa för veganer och vegetarianer har varit lönsamt att satsa på, och kommer nog att vara lönsamt några år till. http://www.dn.se/ekonomi/fler-svenskar-ater-vegetariskt/
Människor börjar bli mer och mer intresserade av olika dieter som uppkommer i dagsläget. När man sätt forskning som visat på hur dåligt kroppen mår av det olika matvanor vi har så blir man lite förskräckt, vi öppnar då ögonen för nya vanor som forskning ska ha visat påverkar kroppen positivt istället för tvärtom. Och så har vi ju det här med den ständiga mat trenden som ändras vecka till vecka, ny forskning som säger att man bara ska äta kött och inga kolhydrater, en annan som säger att man ska utesluta kött helt och satsa på baljväxter och sådant som växer i marken. Vad ska man tro om dessa dieter som ständigt förändras och förnyas? Personligen så tycker jag att man verkligen ska gå utifrån vad ens egen kropp mår bra av, och då behöver man kanske alla dessa dieter som olika riktlinjer för att hitta rätt för just vår kropp. För även om vi alla är människor och har ungefär likadana organ i kroppen så fungerar dom lite olika från person till person. Så kanske är dieterna en bra lösning på våra matvanor i alla fall! Olika dieter för det olika personer som vi är, en vägledning för våra matvanor helt enkelt.
Vi kan inte enbart tänka på oss själva i denna fråga, utan vi måste också se hur vi påverkar miljön runt omkring oss då vi väljer att följa de olika dieterna. T.ex. lågkolhydrat-dieter som bygger på att man till stor del äter kött och fett i kosten och minskar eller utesluter kolhydrater visas vara en stor miljömässig katastrof diet. LCHF dieten är en av de mest populära dieterna för tillfället. Består av hög konsumtion av kött och feta mejeriprodukter, samt växter som växer ovan jord och som ofta måste odlas i växthus uppvärmda med fossil energi. Dieten utesluter rotfrukter som kan odlas med relativt liten miljöpåverkan och är en bra energikälla. LCHF dieten är alltså en stor miljöbov som ger upphov till dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en diet baserad på livsmedelverkets kostråd. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672
Alltså måste vi öppna våra sinnen till de större och inte bara utgå från oss själva som privatpersoner när det kommer till våra matvanor, utan också faktiskt värna om vår miljö och se på vår värld med våra medmänniskor i genom ett större perspektiv. Det är bra om våra matvanor gynnar våran kropp, men se också till att den gynnar vår planet, eller rättare sagt inte tär på vår miljö alldeles för mycket! // Alicia

Hej! Jag läste ditt blogginlägg som jag tyckte var väldigt intressant då detta är ett väldigt aktuellt ämne i dagens samhälle, om man ska övergå till att vara vegetarian/vegan eller prova någon ny diet det skrivs om i tidningarna. När jag läste det du skrev om att man blir förskräckt över forskning som visa på hur dåligt våra kroppar mår utav våra matvanor undrade jag på vilket sätt våra kroppar inte mår bra (hur den agerar negativt på våra matvanor) samt vilka matvanor som orsakar detta mer specifikt, är det någon slags mat eller är det hur regelbundet/stressigt vi äter?
Kram Elin :)