Att äta kött är dagens norm och den stora efterfrågan av kött konsumtionen leder till en uppfödning där grisar behandlas som produkter. För oss människor är det effektivt och lönsamt att äta kött men det är djuren som får betala priset. Sveriges grisuppfödare ska följa djurskyddslagen och en rad olika regler men grisarnas lagar kränks gång på gång, Grundläggande humana principer kränks även när levande varelser orsakar svårt lidande och död på grund på människors ekonomiska intressen och vanor att äta kött. Kött konsumtionen blir bara större och större i världen och inte nog med att djuren lever under vidriga förhållanden så bidrar även allt detta till den ökade växthuseffekten som är en hållbart i längden
 
Enligt djurrättsalliansen är grisar väldigt intelligenta, lojala, tillgivna och anses till och med vara smartare än hundar. Deras främsta sinne är luktsinnet och liksom hundar lever de i en värld av dofter. Dom är väldigt renliga djur, som gärna håller toalettplatsen långt från mat- och sovplatserna. Dessa djur har känslor, smärttrösklar och framförallt rättigheter [1].
 
Enligt djurensrätt så lever dom flesta grisarna hela sina liv inomhus i Sverige på betonggolv och får aldrig komma ut eller åtminstone se dagsljus förutom på vägen till slakteriet [2] . Smågrisarna skiljs ifrån deras mammor efter ungefär en månad vilket egentligen är alldeles för tidigt. Efter ett halvår får grisarna leva 10 stycken tillsammans i en box på en nio kvadratmeters area i väntan på att bli tillräckligt feta och bli slaktade för att vi ska få god julskinka på matbordet.
 
Stress hos grisarna, hunger och sysslolöshet leder ofta till att grisarna börjar bita på varandras svansar. Detta leder ofta till smärtsamma förhållanden och bogsår förekommer även ofta då grisarna ligger på dom hårda betonggolven. Vid kastrering av grisar används ingen bedövning vilket är mycket smärtsamt för dom. Många han-grisar kastrerar man endast för att köttet från grisen inte ska få samma obehagliga lukt och smak. Vid slakt blir grisarna ihjäl gasade av koldioxid vilket ger upphov till kvävningskänslor vilket gör att grisarna kämpar sig upp för hissarna dom är i runt 10-20 sekunder innan dom förlorar medvetandet och förskärs av halsen och förblöder skriver djurens rätt på sin hemsida [3]. 
Varje dag dödas de tre miljoner grisar i Sverige och det som skrämmer mig är att vi människor inte har någon aning om detta lidande och denna misär som grisarna utsätts för. Vi kötthandlare tänker inte ett alls på dom stackars grisarna när vi står i kyldisken och velar mellan korvarna.
 
Svenska djurskyddslagen garanterar att djuren födds upp i en närmiljö där de kan utöva sina naturliga beteende  [4]. Detta stämmer inte. Grisar blir så ostimulerade att det leder till beteende störningar som exempelvis kannibalism då dom äter på sina syskon som ligger döda i samma box. Grisarna biter även mycket på gallerna för att dämpa sin oro och stress.
Svenska djurskyddslagen skriver även att svenska grisar har tillgång till strö i form av halm eller annat. Detta stämmer inte. Det visade sig att 94 % av farmarna hade inget eller för lite strömedel [5] .
Djurskyddslagen nämner att sugor få gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. ”Den svenska sugan går lös vid grisning och har därmed möjlighet att utöva sitt bobyggnads beteende” [6] . Detta stämmer inte. Enligt djurrättsalliansen så hittar man fixering på var femte smågrisuppfödning då suggan är inlåst i en metallbur där hon inte kan vända sig eller gå någonstans. På detta sätt kan grisföretagarna minimera sitt arbete och maximera sin vinst men på grisarnas bekostnad [7].
Allt detta pågår just nu och vi måste stoppa det. Är dessa lidande gris liv verkligen värt för att få en skinkbit på vår morgon-mackan? Sverige är ett land där det råder moral och anses ha intelligenta och kännande individer. Om Sverige fortfarande vill framstå på detta sätt som krävs en drastisk förändring annars är det enda sättet att fortsätta gömma sig bakom falska argument och tjocka väggar. Det enda sättet att garantera att det lidande som finns ska upphöra är att välja en kött fri kost eller åtminstone minska ner på det. Vi måste sluta köpa så mycket kött som vi gör i dagens samhälle. Nu krävs det mer än bara kritik. Det krävs handling.

[1] http://www.ettlivsomgris.se/fantastiska-fakta-om-grisar

[2] http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/grisar

[3] http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/grisar

[4] http://www.sverigesgrisforetagare.se/?p=20509&m=3360

[5] http://www.ettlivsomgris.se/sveriges-grisforetagares-logner-bemots-med-fakta

[6] http://www.sverigesgrisforetagare.se/?p=13036&m=3323

[7] https://www.youtube.com/watch?v=R6pdBhH08Wg

#1 - - Erika:

Hemskt men ändå viktigt inlägg Junie. Frågan jag vill ställa till dig är: om vi minskar vår köttkonsumtion får många fler grisar leva, vad skulle vi göra av dem? Har du något förslag?
Ska vi låta de leva vilt, eller ska vi "tvingas" ta hand om dem? Så som situationen ser ut just nu är absolut inte bra, men vad för lösning ser vi på problemet på lite längre sikt? Är inte säker på att alla är villiga att betala pengar för att bygga ut gårdar för grisar som "bara ska få leva".

(Jag håller med dig 100% men det är även viktigt att ifrågasätta)

#2 - - Junie:

Du har helt rätt Erika. Jag kan absolut utveckla denna del av inlägget. Det jag vill komma med detta inlägg är att jag tycker att vi ska sluta fläskkött på grund av grisarnas omständigheter och lidande. På internet står det att man gång på gång har skärpt till djur lagarna och kollat upp extra hur djuren har det men det har gång på gång falt tillbaka till samma dåliga mönster. För att man ska kunna göra något åt detta bör man strejka och inte köpa något fläskkött. Om flera gör på samma sätt så kommer utbudet bli för stort när efterfrågan sjunker. Om ingen vill köpa fläskkött i affärerna kommer fläskproduktionen gå i konkurs. På så sätt skulle grisarnas förhållande kunna bli bättre då bönder måste skära ner på grisar och kanske istället tar hand om färre grisar på att bättre sätt.
En annan sak skulle kunna vara att vi alla helt och hållet en dag bara började köpa ekologiskt kött. På samma sätt skulle dom oekologiska grisfarmarna vara tvungna att lägga ner och allt fler bönder skulle ägna sig åt ekologisk kött produktion.
Om befolkningen i Sverige verkligen fick reda på sanningen om grisproduktionen bakom lögnerna tror jag att flera skulle vara villiga att lägga ner mer pengar på att grisarna skulle få det bättre och att folk skulle nog få en bättre insikt över att detta faktiskt gynnar oss själva i det långa loppet. Allt handlar om prioriteringar. Om man struntar i den där chipspåsen och istället lägger dom pengarna på närproducerat ekologiskt fläskkött skulle vi verkligen kunna göra förändring
Om vi skulle göra på någon av dessa sätt skulle grisarna fortfarande få leva. Dom skulle ej behöva slackats på grund av oekologiskt kött utan det skulle lösa sig genom att släppa ut dom på grönbetena.
På längre sikt skulle vi i Sverige om vi gjorde på detta sätt sprida mer kunskap till resten av världen. Köttproduktionen i Sverige skulle vara mycket bättre och vi skulle engagera oss för en friskare jord, mindre koldioxidutsläpp, bättre rättigheter för grisarna och en framtid för våra barn.