Köttproduktionen har ökat kraftigt dem senaste åren. Just nu i Sverige har konsumtion av kött blivit den nya trenden, med alla nya dieter och kosthållningar så står främst köttet i fokus. Enligt hemsidan vision.se så har vårt kött konsumtion ökat med 26 kilo per person/år sedan 1990. 86 kilo kött per person/år, kan det verkligen stämma?[1] Detta är en stor ökning som inträffat på bara några år. Hur påverkar denna ökade köttkonsumtion vår hälsa? Är detta bra för vår hälsa?
Enligt gp.se rekommenderar världsorganisationen (WHO) max 500 gram kött per vecka vilket motsvarar ungefär 2-3 köttmiddagar i veckan. Idag äter en vanlig människa betydligt mer än så.[2] Några orsaker som Christina Chang Alert tror har ökat vårt köttätande är att sedan Sverige gick med i EU har kött blivit mycket billigare än annan mat. Sen att köttet har blivit okej för vår hälsa och vikt. Men trots denna ökning är vårt köttätande en negativ inverkan på vår kropp. En portion med rött kött varje dag ökar risken att dö i förtid enligt hemsidan halsa.se med 13 procent som forskare vid Harvard universitetet i Boston räknat ut. Att äta rött kött i denna mängd ökar även risken för cancer i tjock-och ändtarm med ca 30 procent.[3]
Den internationella cancerforskningsorganisationen World Cancer Research Fund rekommenderar att äta max ett halvt kilo rött kött i veckan. Alltså inte att ta bort köttätandet helt men att skära ned på konsumtionen och ätandet av rött kött.[4] En alternativ lösning skulle kunna vara att man inför en köttfri dag i veckan så konsumtionen kan gå neråt. Detta kan bli en positiv påverkan för både människan och även miljön.
Något som går att konstatera nu efter sökningar på internet är att äta kött är inte bara dåligt. Det är mängden kött som vi stoppar i oss som är dålig. Sen vilken typ av kött det är. Många varnar för att inte äta för mycket rött kött då det är en stor risk för bland annat cancer. Men det som är viktigt att komma ihåg är att inte sluta med att äta kött helt. Vi behöver fortfarande proteinet. Men i mindre doser. Detta utifrån en människas hälsa. /Sofia
[1](http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtion/kottkonsumtionen.4.465e4964142dbfe44705198.html)
[2] http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.743440-kottfria-mandagar-bra-for-halsan-och-klimatet
[3] http://www.halsa.se/Kategori/Gron-mat/Kost-och-naring/Kalla-fakta-om-kott/
[4] http://www.halsa.se/Kategori/Gron-mat/Kost-och-naring/Kalla-fakta-om-kott/